תכנון פרישה
נכתב ע"י שי שפטלהלן מדריך לפורשים, המפרט את הנושאים לטיפול, לפני ואחרי הפרישה :
רקע – בתהליך סיום העבודה מעורבים גורמים שונים (מעסיק, עובד, הקופות הפנסיוניות השונות ומס הכנסה כמובן), לכן חשוב להקפיד על סדר פעולות נכון, לביצוע אל מול מס הכנסה, המעסיק והקופות הפנסיוניות השונות (קרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים, קופו"ג והשתלמות).
במועד ניתוק יחסי עבודה, חייב המעסיק לדווח למס הכנסה על צבירת כספי הפיצויים ומענקי הפרישה, העומדים לרשות העובד הפורש ועל אופן תשלומם, באמצעות טופס 161 (טופס הדווח, באחריות המעסיק).
באמצעות טופס זה, מדווחים לפקיד השומה במס הכנסה, על גובה מענקי הפרישה שיקבל העובד במועד הפרישה ועל יתרות כספי הפיצויים בקופות הפנסיוניות השונות, שיעמדו לרשותו של העובד הפורש, מכל המקורות השונים.
לאחר קבלת טופס 161 (החתום ע"י המעסיק), פונה העובד לפקיד השומה במס הכנסה, לביצוע "התחשבנות מס", באמצעות טופס 161א (טופס דווח באחריות העובד, על יתרות כספי הפיצויים ומענקי הפרישה, העומדים לרשות העובד הפורש ובקשות מפקיד השומה, לגבי מסלול התחשבנות המס, על כספים אלו, שדווחו גם בטופס 161 של המעסיק).
סדר הפעולות לביצוע, בסמוך למועד עזיבת עבודה :
- דיווח על יתרות הפיצויים בקופות השונות –
לפני הפרישה – הקופות והקרנות השונות, ידווחו למעסיק על יתרות הפיצויים בקופות הפנסיוניות של העובד (נכון לחודש השכר הכלול בדוח).
הדוח יכלול את כל הפרטים למילוי טופס 161 ע"י המעסיק.
במקביל, מומלץ לכל הפורשים, לבקש מקרנות הפנסיה, מכתב מידע עם ריכוז נתונים, בדבר זכויות צבורות בקרן הפנסיה.
- הנפקת טופס 161 ע"י המעסיק –
בסמוך למועד עזיבת העבודה, יקבל העובד טופס 161 חתום ע"י המעסיק וימלא טופס 161א ויחתום עליו.
המעסיק יציין בטופס 161, בסעיף "צבירה נוספת", את גובה ההפקדה החסרה, שטרם דווחה בדוח היתרות של הקופות השונות.
בנוסף ליתרת הפיצויים בקופות השונות, תקבלו מהמעסיק גם מענק פרישה מיוחד, בהתאם למסלול הפרישה החד-פעמי, המוצע לכם.
- הודעת המעסיק על עזיבת עבודה –
במועד העזיבה, המעסיק יעביר לעובד הפורש מכתבים חתומים, על "שחרור" הכספים בקופות השונות, לבעלותו של העובד.
- מילוי טופס 161א ע"י העובד הפורש –
לאחר שהעובד קיבל את טופס 161 מהמעסיק, עליו למלא ולחתום על טופס 161א, עם בחירתו לצורת התחשבנות המס על מענקי הפרישה והפיצויים ( כספים אלה, המגיעים לעובד בעת הפרישה, חייבים במס( .
בטופס זה, מפרט העובד לפקיד השומה, את בקשתו בנוגע למסלול התחשבנות המס על כספי מענקי הפרישה שקיבל והפיצויים בקופות השונות.
העובד חייב לפנות לפקיד השומה, בסניף מס הכנסה באזור מגוריו, לצורך קבלת הנחיות לגבי חבות המס על מענקי הפרישה וצבירות הפיצויים, בקופות השונות.
בכדי לקבל פטור מתשלום מס הכנסה, או בכדי להקטין את חבות המס, על העובד הפורש למלא את בקשתו באמצעות טופס 161א ( גם כאשר אין בכוונת העובד למשוך, בשלב זה, את הפיצויים, חלה עליו החובה לדווח ולקבל אישור מראש, מפקיד השומה ).
מומלץ מאוד לקבל ייעוץ מקצועי אובייקטיבי ( מיועץ פנסיוני, בעל רישיון כחוק ) על אופן המילוי של הטופס, שכן לכל בחירה בטופס ישנה משמעות כספית גדולה.
- הגשת סט טפסים לפקיד השומה במס הכנסה –
ישנה חשיבות לפנייה לפקיד השומה ( בסניף מס הכנסה הקרוב לאזור המגורים שלך ) במועד סמוך, ככל האפשר, למועד עזיבת העבודה ולאחר קבלת טופס 161 החתום ע"י המעסיק.
העובד יכול לפנות לפקיד השומה במס הכנסה בעצמו, או באמצעות נציג.
העובד ימציא לפקיד השומה במס הכנסה, את סט הטפסים הבאים:
– טופס 161, חתום ע"י המעסיק.
– טופס 161א, חתום ע"י העובד.
– טופס 116ג, חתום ע"י העובד ( במקרים שבהם מבקשים פריסת מס ).
– טופס 161ד, חתום ע"י העובד ( ל"קיבוע זכויות" פנסיה וקבלת פטור ).
– בנוסף לטפסים של מס הכנסה, נדרש העובד להמציא גם את שלושת תלושי המשכורת האחרונים שקיבל.
– במידה והעובד קיבל פנסיה מוקדמת, יש לצרף את התלוש הראשון.
- קבלת אישורי המס –
פקיד השומה ינפיק לעובד, למעסיקו ולקופות הפנסיוניות השונות, את כל אישורי המס הדרושים, לרבות הנחיות על כספים פטורים ממס, חייבים במס, שיעורי המס, פריסת מס ( במקרים הרלוונטיים ), דחיית מועד התחשבנות מס ( ע"י אישור בקשות להליך של "רצף פיצויים" ו/או "רצף קצבה" ), היוון כספים פטורים ו/או חייבים במס, וכמובן אישור על גובה המס שיש לנכות מקצבת "הפנסיה המוקדמת" שיקבל הפורש.
- הגשת אישורי המס וטופס 101 חתום
העובד הפורש יעביר למעסיק ולקופות הפנסיוניות השונות, את אישורי המס שקיבל ממס הכנסה, עם הנחיות מפקיד השומה, בליווי טופס תביעה לקבלת כספים מהתכניות השונות ( במקרה של פדיון כספים ) וטופס 101 מלא וחתום ( לצורך קבלת הפנסיה המוקדמת ).
הקופות הפנסיוניות השונות ( והמעסיק בקשר עם הפנסיה המוקדמת ) יטפלו בביצוע הנחיות פקיד השומה ( לגבי התחשבנות המס ) ובביצוע הנחיות העובד הפורש ( בכל הקשור לפדיון כספים וקבלת הפנסיה ).
- המשך התכנית הפנסיונית של העובד הפורש –
בפרישה מוקדמת וכמוסכם, נמשכת צבירת הזכויות בקרן הפנסיה.
עד גיל הפרישה כחוק, תקבלו פנסיה מוקדמת, במימון המעסיק, בהתאם לנתונים האישיים של כל פורש/ת ובמשך תקופה זאת ( עד גיל פרישה כחוק ועד למועד קבלת פנסיית הזקנה ), תמשיכו לשלם מקצבת הפנסיה המוקדמת, פרמיה שוטפת בכל חודש לקרן הפנסיה ובהתאם גם תצברו זכויות בקרן הפנסיה.
התשלום הנ"ל, יבטיח לכם את המשך צבירת הזכויות לפנסיית הזקנה ואת המשך הכיסויים הביטוחיים לפנסיית נכות ושאירים חו"ח.
- תיאום מס –
באם העובד מתחיל עבודה חדשה ( גם במשרה חלקית ), הרי שהוא נדרש לבצע "תיאום מס", בין המשכורת שמקבל והפנסיה המוקדמת.
חשוב לזכור לבצע בדיקת תכנוני מס לגיטימיים – לפני מועד הפרישה ולפני חתימה על הטפסים למס הכנסה ( טופס 161א, טופס 116ג, טופס 161ד ), מומלץ לבחון באמצעות יועץ פנסיוני מקצועי ( בעל רישיון כחוק ), את מגוון האפשרויות העומדות בפניכם, לטובת מיצוי זכויותיכם, היכול לחסוך לכם הרבה כסף בתשלומי מס מיותרים, לרבות הסבר על המסלולים השונים בקבלת פטור ממס ופירוט האופציות השונות לקבלת מענקי הפרישה, באמצעות טופס 161א, ביצוע "רצף קצבה", "רצף פיצויים", שילוב רצפים, פריסת מס, מענקי פרישה פטורים ממס וחייבים במס, היווני קצבה ופטור על הקצבאות בעתיד.
משיכת הונית של החלק הפטור בפיצויים ומהמענקים, משפיע על גובה הפטור בקצבה החודשית בעתיד ובדיקת הכדאיות מחייבת שימוש ב"נוסחת הקיזוז".
לחצו להתרשמות ממגוון היועצים בתחום הייעוץ פנסיוני.
ייעוץ אישי לקראת פרישה
קורסי הכנה ותכנון פרישה
מאמרים נוספים
פתרונות מעשיים ויצירתיים לניהול רכוש והון משפחתי
"ניהול מוצלח ונבון של ההון המשפחתי מתחיל כבר משלב החיבור בין בני הזוג וזאת באמצעות עריכת הסכם ממון נכון. הליווי המשפטי המקצועי נמשך כשהמשפחה מתרחבת"
לתכנן היום את מחר
הזמן טס ומבלי שניתן את הדעת על כך השנים חולפות וטרם נערכנו לתכנית פרישה.
אנחנו מזמינים אתכם לעצור לרגע את המירוץ היומיומי ולדמיין כיצד הייתם רוצים לראות את החיים שלכם
ושל עובדיכם בתקופת הפרישה ולאפשר מחר אחר.
הון אנושי ונכסיי קריירה
כאשר בני זוג מחליטים להינשא או להקים יחידה משפחתית, ברבים מהמקרים יתבטא אורח החיים הזה באיחוד הכישרונות, המיומנויות והמומחיות של כל אחד מבני הזוג, במטרה ליצור מעין "עסק" מצליח ומשגשג. נכון הוא הדבר, כי כל אחד מבני הזוג, נכנס למוסד הנישואין כאשר הוא מביא עימו כישורים...
יזמות עסקית לאחר הפרישה
רקעבשנים האחרונות הולכת ומתחזקת התופעה של בני 50 ומעלה המחליטים על שינוי קריירה ופונים ליזמות עסקית. מקימים עסק חדש, או נותנים שירות עצמאי ע"פי פרויקט, מוצר או שעות עבודה (עצמאי). מנתונים המתפרסמים בארה"ב בתחילת 2012 עולה, כי בני 60 ומעלה מהווים 38% מכלל...
החוק התקדימי החדש: תתאפשר חלוקת פנסיה בין בני זוג
פס"ד תקדימי: בית המשפט קבע כי התובע יוכר כידוע בצבור ויורש של המנוחה לאחר שבני הזוג התגוררו יחדיו שנה וחמישה חודשים. (תמ"ש 29037-09-12 בבית המשפט למשפחה במחוז ת"א ,שופט נפתלי שילה) בית המשפט למשפחה חזר וקבע כי בני זוג יוכרו כידועים בצבור לאחר מגורים של שנה וחמישה...
ייפוי כוח מתמשך עו"ד אילנית שבת
ייפוי כוח מתמשך הינו מסמך המגלם הסדר משפטי חדש וחדשני במשפט הישראלי, שהתקבל במסגרת תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב – 1962 . ההסדר של ייפוי כוח מתמשך מטרתו היא לאפשר לאדם בעל יכולת ומסוגלות לקבל החלטות, לתכנן את עתידו, לגבי מצב בו הוא לא יהיה עוד...
כתבו עלינו
מאמרים נוספים
פורשים בכבוד – איך לתכנן פרישה לגמלאות
חוק גיל פרישה לגימלאות בשנת 2004 חוקק חוק המסדיר את גיל הפרישה העומד כיום על גיל שישים ושתיים לנשים וגיל שישים ושבע לגברים, כאשר לעיתים בוחרים עובדים לצאת לפנסיה מוקדמת. פרישה לגמלאות - החלום והמציאות גבר בגיל צעיר חולמים עובדים רבים לפרוש מהעבודה. בדמיונם, כל יום...
נוירובוטיקה – תרגול אירובי למוח
משולחנה של ד"ר דבי בולרד-חמי הקדמהמיליוני אנשים לאורך השנים וברחבי העולם עוסקים...
קופות גמל להשקעה – כדאי?
קופת גמל היא תכנית חיסכון לטווח בינוני או ארוך שמתאימה מאד כחיסכון לקראת פרישה לגמלאות. בניגוד לאפיקי השקעה אחרים שיש בהם מרכיבים של חיסכון בנוסף למרכיבים נוספים כמו ביטוח בריאות, ביטוח שארים או כל ביטוח אחר - קופת גמל היא חיסכון המשמש אך ורק לשם חיסכון ומשיכת הכספים...
האנטומיה של האושר/ ד"ר ליאת אדרי
מה הם החיים אם לא חלקים בפאזל הגדול, פסיפס של רכיבים הגורמים לנו לאושר. בגדול האושר שלנו מורכב משני גורמים עיקריים: גוף, נפש ותודעה, הבנת המנגנונים הפועלים בגופנו, הבנת השפעת התזונה על מוחנו תאפשר לנו להגיע לאושר. האושר שלנו, ההרגשה המופלאה הזאת שכולם כמהים אליה כל...
נוסחת השילוב החדשה
החוק לתיקון פקודת מס הכנסה מספר 190 , שינה את נוסחת השילוב הוותיקה משנת 1970 , כך שפיצויי פיטורין פטורים ממס, שמתקבלים ב 32- השנים (במקום 15 שנים בעבר) שבסמוך למועד קבלת הקצבה, מפחיתים את הפטור ממס על הקצבה. בסעיף 9א(ג) לפקודה נקבע מנגנון חדש שמטרתו המוצהרת ( לאור...
הטבות לבני 60 ומעלה
בישראל חיים כיום למעלה מ- 1.1 מיליון אזרחים בני גיל 60 ומעלה. מאות אלפי חוסכים, אינם נהנים מהטבות פיננסיות רבות, שנועדו במיוחד בעבורם. במטרה לעודד ולחדש הפקדת כספים לקופות הגמל, המדינה העבירה בשנת 2012 את תיקון 190 לפקודת מס הכנסה. התיקון הנ"ל מסדיר עיוותים בחיסכון...
ידועים בציבור
פס"ד תקדימי: בית המשפט קבע כי התובע יוכר כידוע בצבור ויורש של המנוחה לאחר שבני הזוג התגוררו יחדיו שנה וחמישה חודשים. (תמ"ש 29037-09-12 בבית המשפט למשפחה במחוז ת"א ,שופט נפתלי שילה) בית המשפט למשפחה חזר וקבע כי בני זוג יוכרו כידועים בצבור לאחר מגורים של שנה וחמישה...
תחזוקת הגוף הנאותה
בסדרת המאמרים הבאה, אעסוק בנושאים שונים ומגוונים תחת הכותרת: "תחזוקת הגוף הנאותה" מאמר ראשון : היבטים הבריאותיים והשלכותיהם בהיבט החברתי והלאומי. האנושות התקדמה בצעדי ענק במאות האחרונות וכך גם תוחלת החיים. ממוצע תוחלת החיים עלה מ- 40 ועבר את ה-80 וזאת בעיקר בזכות...