יזמות עסקית לאחר הפרישה

מאת: ציפי לבקוביץ יועצת קרירה

רקע

בשנים האחרונות הולכת ומתחזקת התופעה של בני 50 ומעלה המחליטים על שינוי קריירה ופונים ליזמות עסקית. מקימים עסק חדש, או נותנים שירות עצמאי ע"פי פרויקט, מוצר או שעות עבודה (עצמאי).

מנתונים המתפרסמים בארה"ב בתחילת 2012 עולה, כי בני 60 ומעלה מהווים 38% מכלל היזמים העסקיים החדשים בארה"ב, מתוכם: 16% פתחו לראשונה עסק חדש ולא היו בעלי עסק בעבר, ו 22% הם נותני שירותים עצמאיים חדשים (1). נתונים דומים התפרסמו גם באירופה. מדובר בקבוצה בהחלט מכובדת ומשמעותית של מבוגרים שהם יזמים עסקיים חדשים.

הסיבות ליזמות עסקית אחרי גיל 50

תוחלת חיים ארוכה ומצב בריאותי תקין מעוררים את הרצון להמשיך לתפקד, ולהיות יצרני ומועיל אחרי גיל 50. חוסר ביטחון כלכלי מאפיין כיום רבים מבני 50+,ומעלה את הצורך להמשיך ולעבוד אחרי גיל פרישה. אפליה על רקע גיל גורמים לחוסר יכולת להתקדם בעבודה הנוכחית, יזמות עסקית מהווה אחת האלטרנטיבות. צמצומים והתייעלויות בארגונים מובילים לפיטורים והופכים את המבוגר לחסר תעסוקה, יזמות עסקית מאפשרת חזרה למעגל העבודה. המשך עבודה ללא הגבלת זמן, יזמות מכל סוג מאפשרת המשך עבודה הרבה מעבר לגיל הפרישה. סיכון קטן יחסית, פתיחת עסק קטן אינה כרוכה בהשקעה גדולה, לכן החשש לנסות הוא לא גדול. ההתפתחות הטכנולוגית (מחשב, אינטרנט..) מאפשרת לנהל בקלות יחסית עסק מהבית, ולהתחרות על לקוחות בקו אחד עם חברות וארגונים. העדפה לגמישות בעבודה, העובד המבוגר מעדיף גמישות הן בשעות העבודה והן במיקום העבודה, לכן הוא מעדיף עבודה גמישה כמו העסקה עצמית או עסק קטן. מחויבות נמוכה, בגיל המבוגר המחויבות לקריירה אחת או לארגון מסוים היא נמוכה, ומכאן הפתיחות להתנסויות חדשות כמו יזמות עסקית. עצמאות, למבוגר יש רצון להיות אדון לעצמו.

סוגי היזמים העסקיים

1. המגשים חלום – בעל נטיות או שאיפות ליזמות עסקית שמסיבות שונות לא הגשים אותן עד כה, רוצה לעשות זאת עכשו.

2. הרציונאלי – עשה בחירה מודעת והגיע למסקנה שיזמות עסקית כדאית לו מסיבות כמו: הכנסה גבוהה, רמת חיים גבוהה, נוחות או יוקרה.

3. היזם של אין ברירה – החליט לפנות ליזמות עסקית כמוצא אחרון. אין לו יכולות וסיכויים להשיג עבודה כשכיר, אבל הוא חייב לעבוד כדי להגדיל את הכנסתו החודשית.

היתרונות של היזמים בני ה 50+

1. הם צברו במהלך חייהם ידע, מיומנויות וכישורי ניהול וארגון המסייעים בתכנון ובהפעלת העסק.

2.  בהשוואה לצעירים יש להם יותר הון הדרוש לפתיחת עסק.

3. יש להם רשת חברתית ענפה יותר מזו של הצעירים.

4. הם בעלי הכרות מעמיקה עם הענף הכלכלי או התעשייה בה בחרו לפתוח עסק, כתוצאה

של הניסיון והידע שצברו במהלך שנות העבודה הקודמות.

5. כיוון שהם עתירי ניסיון, ההתנהלות שלהם כיזמים שונה מזו של הצעירים: הציפיות ריאליות יותר,

המעורבות הרגשית נמוכה יותר, ותהליכי קבלת ההחלטות רציונאליים יותר.

 

צריך להיזהר שלא לעטוף את היזמות העסקית בעטיפה רומנטית. פעמים רבות פתיחת עסק

חדש כרוכה בלקיחת סיכון, לא כולם מצליחים כפי שהרבה פעמים אנו שומעים וקוראים.

לא צריך למהר, צריך לבדוק ולשקול היטב לפני שמקבלים החלטה.

לאחר קבלת ההחלטה יש לתכנן את תהליך בניית העסק. מומלץ להשקיע בלמידה של תחומים רלבנטיים כמו מימון, מיסוי, חקיקה, וגם להיעזר באנשי מקצוע.

מאמרים נוספים