האנטומיה של האושר/ ד"ר ליאת אדרי

 

 

                                     האנטומיה של האושר

 

מה הם החיים אם לא חלקים בפאזל הגדול, פסיפס של רכיבים הגורמים לנו לאושר. בגדול האושר שלנו מורכב משני גורמים עיקריים: גוף, נפש ותודעה, הבנת המנגנונים הפועלים בגופנו, הבנת השפעת התזונה על מוחנו תאפשר לנו להגיע לאושר. האושר שלנו, ההרגשה המופלאה הזאת שכולם כמהים אליה כל הזמן כל אחד על פי דרכו והבנתו מונחית בגופנו ע"י הורמון. הורמון בשם סירטונין.

אם האושר מונחה על ידי הורמון והורמון הוא משהו טבעי שקורה בגוף שלנו, למה בכלל לחקור אושר?

יש סיבה והיא סיבה טובה וחשובה. מחקרים בזרמים שונים מצאו כי בעוד רייטינג האושר עולה כל הזמן וה"ביקוש" גובר, בפועל נושא האושר נמצא במגמת ירידה בעשור האחרון בכל קבוצות הגיל הקיימות. דיכאון שהוא תוצר לוואי הופך לתופעה רווחת בעולם המערבי, לגורם תחלואה מרכזי. אם נחקור ונדע איך עובד המנגנון ומה אחראי על האושר שלנו נוכל להחזיר אותו לחיינו. מתיל קובלמין, הרי הוא ויטמין b12 אחראי לתרומת קבוצת מתיל ולהעברת הסרטונין ״הורמון האושר״ להורמון המלטונין. הורמון זה הנקרא גם "הורמון החשיכה" משום שהוא מופרש בכמות גדולה בשעות החשיכה ואיך שמגיע האור כמותו יורדת (זו אחת הסיבות שאנו מתעוררים באור). כמות גדולה של הורמון המלטונין גורמת לירידה של "הורמון האושר" וכך עודף של אחד וחוסר של השני משפיע על שרשרת של תגובות במח המובילים להרגשת העצבות והכבדות של הסתיו והחורף שבפתח. הדבר מזכיר לי אגדת ילדים בדבר המריבה שבין הירח (המלטונין) לשמש (הסרטונין) מי חשוב יותר? את מי צריך יותר? כשהאחד יורד השני עולה ואיזון זה שם המשחק.

כשהסתיו מגיע, שעון הקיץ כבר הוחלף ושעות אור היום מתקצרות, מחשיך מוקדם והקור חודר לעצמות

כי לרוב אנו עדיין לא מוכנים (כמו שלמה ארצי) לשינויי מזג האוויר, ביום חמים ובלילה קר עד שעות הבוקר המוקדמות. בימים אלו יכולה להתגנב עצבות לא ברורה הצובטת בלב (אותו בלוז שדיבר עליו יחיאל מוהר), קשה קצת יותר לקום בבוקר ולהיפרד מהמיטה החמה,

לעיתים חשים קצת פחות אנרגטיים כמקודם, אוכלים יותר במיוחד בערב לפצות על חוסר

האנרגיה, אנו מתחילים להתכנס יותר בביתנו וכמו דובים רוצים רק לישון  שנת חורף. רבים חושבים שבשר ייתן את התשובה, יספק את מתיל-הקובלמין הנכסף, אך גידול הבשר והעוף השתנה וכמעט אינו מכיל מתיל קובלמין.

כשהתרנגולת היתה מנקרת גרעינים וזירעונים בחווה, והפרה היתה לוחכת עשב באחו הן היו מכניסות למערכת העיכול שלהם גם אדמה. באדמה זו שוכנים חיידקים טובים שיודעים לייצר

מתיל קובלמין, היום בלול או באבוס אין אדמה ולכן ייצור מתיל קובלמין אצלן מועט מאד. ולכן מוצרים מהחי אינם מספקים לנו את הויטמין החיוני. תוכלו לראות סיכום על כך ביוטיוב שלי.

 

מבחינה ביולוגית האושר שלנו קשור להורמון אושר- סרטונין, כשהרמה של הורמון יורדת מופיע דיכדוך, רוב האנשים הולכים לרופא ואז הוא נותן כדורי קסם- נוגדי דיכאון, שיעלו להם את רמת הורמון האושר הסרטונין. ושלום על ישראל. אז זהו שלא? לאחרונה, אחד המאמרים מתאר שציפרלקס ודומיו השפיעו כמו קבוצת פלצבו-תרופת דמה. המנגנון הביולוגי של הורמון האושר, יותר מורכב, אני יודעת איך לגרום לכמותו שלו לעלות, להספג במקום הנכון,  ובזמן הנכון? לצערי, אין תרופות קסם. תראו מה רוקח מקצועי אומר בעצמו: הכדור נגד דיכאון עובד יותר טוב אם לוקחים אותו בערסל באיים הקריביים.

שהתחתנתי נסענו לירח דבש בקובה. ראיתי שם את הקובנים עד שלא מזמן היה עליהם חרם מארצות הברית, לא היה להם כלום. לא היה להם כלום, אבל הם מאד מאד מאושרים. למעשה הם קיבלו עיטור מטעם ארגון הבריאות העולמי, כיוןן שמערכת הבריאות שלהם מקפידה, על חשיבותה של רפואה מונעת בשמירה על איכות החיים.

בקיצור קובה נראתה כמו ישראל...בשנות ה50, ומה היה לנו בישראל בשנות ה50? כלום, היה לנו צנע, לא היה לנו את השפע שיש לנו היום, לא אכלנו בשר כל יום, אכלנו מה שיש, אבל יכול להיות שהיינו יותר מאושרים??

האבסורד הוא שדווקא היום בתרבות השפע אנחנו מאושרים פחות, אנחנו יכולים לאכול כל מה שנרצה. הכל בהישג יד, הכל מהיר וזמין, אבל ותזכרו את זה… אוכל מהיר מחסל אושר במהירות.

ואני לא מתכוונת רק לג'אנק פוד כי כולם כבר יודעים שזה לא בריא לקנות המברוגר וצ’יפס אני מדברת על אוכל מתועש ומעובד, כשזה נוגע לאושר שלנו זה גם ג׳אנק פוד. כולנו מכירים את זה- קונים כיכר לחם ארוזה בשקית עם תוקף לשבוע , לוקחים כמה פרוסות לשים עליהן גבינה צהובה, (סנדוויץ) או למרוח משהו בקטנה.

 

אז מה כן? תחזרו לאוכל של סבתא, כל אחד והסבתא שלו. אני וסבתא שלי זל׳ היינו הולכות וקוטפות ריג'לה, צמח תבלין טעים ועשיר באומגה 3 היום תוכלו למצוא אותו בסופרים, בשם המפונפן, רוגלת הגינה. היינו קוטפות עלי חוביזה, וסבתא שלי היתה עושה מזה קציצות, ועלים של סרפדים לתת טעם למרק כפתור. אני חוזרת ואומרת: חיזרו לאוכל של סבתא.

אבל HOLD IT ! לא צריך לרוץ לקנות פרימוסים זוכרים את הטיפים, אז תוציאו עט ויש לכם מקום לכתוב מאחוריי הפלאייר שלי את המסר החשוב הזה: הטיפ הראשון שלי להיום, בדרך אל האושר איכלו כמה שיותר מזון לא מעובד או מתועש : לפניכם מרשם ארבעת הצעדים: 1. פירות וירקות -יש לנו ארץ זבת חלב ודבש וכרטיסי אשראי ,שפע של פירות וירקות , אני שואלת אנשים איזה ירקות אתם אוכלים?.. ולצערי המנה מצטמצמת למלפפון ועגבניה, מה עם סלק, ברוקולי ושומר, רימון, הרימון-הסופר פוד שעד לפני שנה הוא בכלל לא ידע שהוא סופר פוד 2 . קטניות – עדשים, שעועית, חומוס, 3. דגנים מלאים- קינואה, כוסמת, לחם מקמחי שיפון וכוסמין, 4 .מוצרים מהחי במתינות, מי שאוהב בשר בסופי שבוע - תחגגו אותו באירוע חגיגי, כמו פעם. במרשם הזה יש את חומרי הגלם הטובים ביותר לבניית הורמון האושר  - , אהה אתם כבר עושים את זה ועדיין לא מספיק מאושרים? אני יכולה לדבר שעות על גבי שעות, על הסיבות למה זה קורה, אבל הגוף לא ניצב לבדו, וזה מה שמעביר אותנו לחלק השני שמשפיע לנו על רמת האושר - .

משפיעה על ההתנהגות. איך אנחנו מתנהגים כשאנחנו לא מרגישים טוב, שכואב לנו? למי אנחנו הולכים? לרופא? נכון! ואם יש לנו מיחושים בלב איזה רופא אנחנו צריכים ? קרדיולוג נכון, ומיחושים בבטן או במעי? גסטרואנטרולוג נכון ומי שכואב לו התחת לאן הולך? לפרוקטולוג נכון מאד. היום יש רופאים לפי איברים או חלקי גוף וכל אחד רושם תרופה לאיבר אחר אבל אנחנו יחידה אחת.

: מי מאגד את הטיפול ובודק התנגשויות בין התרופות, ההשפעה שלהן על הגוף שהינו יחידה אחת. מי? אני!!!! אבל לא בזה מדובר .

האדם. אבל - המחלקות האלו הוקמו כדי לשרת צורך אחד של יחידה אחת כוללת: הצורך של הארגון, בדיוק כמו בגוף.

 

הטיפ השני שלי להיום, . זוכרים את השיר חשמל זורם בכפות ידייך, מצוין, הוא אמצעי הדמיה למערכת העצבים שלנו דרך מוליכות חשמלית של העור, אז איך זה עובד? פשוט מאוד: מתחברים לאלקטרודות, אל תדאגו זה לא מחשמל- מנהלים שיחה שהגרף יורד אנחנו רגועים, ואז האושר האנרגטי שלנו נוכח וכשמשהו גורם לנו ללחץ אז הגרף עולה.

ואני הבנתי שמילים מציתות נוירונים, וזה הקשר בין הגוף לנפש בדרך מדעית. ביופידבק פותח דלתות של הבנה לתהליכים וקונפלקטים גם אם הם סמויים שקורים אצלכם. בין מחלקה למחלקה, בין עובד לעובד ובין עובדים למנהלים, ובין עובדים לעצמם. כך מגיעים להחלטות טובות יותר, לביצועים טובים יותר, ליחסי צוות משופרים -  כל אלה הופכים ארגונים ליותר מאושרים.

 

לסכום: אני מאמינה, שבהרצאתי הסתכלתם על אושר כפי שלא חשבתם עליו בעבר.  על איך אושר קשור לגוף שלנו ומה שאנחנו מכניסים לתוכו.  פרופ' כהנמן חתן פרס נובל לקבלת החלטות וחוקר אושר ותיק, הסיק במחקר שלו שהאושר שלנו תלוי במשפחה ובחברים. אל תשכחו הצחוק המשותף והחוויות החיוביות איתם יביאו להפרשת הורמון האושר, עם ארוחה טובה, צחוק בריא וחיבוק חזק.

אני שמחה להגיד לכם, שהיום שרית גיסתי נראית ככה (פאוזה+ חיוך). היא בריאה, מלאת חיים ומאושרת. אבל לא רק היא. גם אני. במסע שלנו יחד גיליתי כמה משמעותי זה יכול להיות לקחת את הידע המדעי שצברתי ולתרגם אותו לעשיה. על הדרך, הבנתי עוד משהו חשוב-

שאני מגשימה את החלום ילדות שלי. החלום שלי היה לשפר את החיים של אנשים אחרים. היום זה בדיוק מה שאני עושה.מצאתי את הייעוד שלי. אני כאן כדי לסייע לאנשים להיות מאושרים יותר. זה אפשרי, ואני רואה את זה כל יום.

 

בברכת מדעי החיים הטובים והבריאים.

ד״ר ליאת אדרי

 

 

ד״ר ליאת אדרי

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

מה הם החיים אם לא חלקים בפאזל הגדול, פסיפס של רכיבים הגורמים לנו לאושר. בגדול האושר שלנו מורכב משני גורמים עיקריים: גוף, נפש ותודעה, הבנת המנגנונים הפועלים בגופנו, הבנת השפעת התזונה על מוחנו תאפשר לנו להגיע לאושר. האושר שלנו, ההרגשה המופלאה הזאת שכולם כמהים אליה כל הזמן כל אחד על פי דרכו והבנתו מונחית בגופנו ע"י הורמון. הורמון בשם .

אם האושר מונחה על ידי הורמון והורמון הוא משהו טבעי שקורה בגוף שלנו, למה בכלל לחקור אושר?

יש סיבה והיא סיבה טובה וחשובה. מחקרים בזרמים שונים מצאו כי בעוד רייטינג האושר עולה כל הזמן וה"ביקוש" גובר, בפועל נושא האושר נמצא במגמת ירידה בעשור האחרון בכל קבוצות הגיל הקיימות. דיכאון שהוא תוצר לוואי הופך לתופעה רווחת בעולם המערבי, לגורם תחלואה מרכזי. אם נחקור ונדע איך עובד המנגנון ומה אחראי על האושר שלנו נוכל להחזיר אותו לחיינו. מתיל קובלמין, הרי הוא ויטמין b12 אחראי לתרומת קבוצת מתיל ולהעברת הסרטונין ״הורמון האושר״ להורמון המלטונין. הורמון זה הנקרא גם "הורמון החשיכה" משום שהוא מופרש בכמות גדולה בשעות החשיכה ואיך שמגיע האור כמותו יורדת (זו אחת הסיבות שאנו מתעוררים באור). כמות גדולה של הורמון המלטונין גורמת לירידה של "הורמון האושר" וכך עודף של אחד וחוסר של השני משפיע על שרשרת של תגובות במח המובילים להרגשת העצבות והכבדות של הסתיו והחורף שבפתח. הדבר מזכיר לי אגדת ילדים בדבר המריבה שבין הירח (המלטונין) לשמש (הסרטונין) מי חשוב יותר? את מי צריך יותר? כשהאחד יורד השני עולה ואיזון זה שם המשחק.

כשהסתיו מגיע, שעון הקיץ כבר הוחלף ושעות אור היום מתקצרות, מחשיך מוקדם והקור חודר לעצמות

כי לרוב אנו עדיין לא מוכנים (כמו שלמה ארצי) לשינויי מזג האוויר, ביום חמים ובלילה קר עד שעות הבוקר המוקדמות. בימים אלו יכולה להתגנב עצבות לא ברורה הצובטת בלב (אותו בלוז שדיבר עליו יחיאל מוהר), קשה קצת יותר לקום בבוקר ולהיפרד מהמיטה החמה,

לעיתים חשים קצת פחות אנרגטיים כמקודם, אוכלים יותר במיוחד בערב לפצות על חוסר

האנרגיה, אנו מתחילים להתכנס יותר בביתנו וכמו דובים רוצים רק לישון  שנת חורף. רבים חושבים שבשר ייתן את התשובה, יספק את מתיל-הקובלמין הנכסף, אך גידול הבשר והעוף השתנה וכמעט אינו מכיל מתיל קובלמין.

כשהתרנגולת היתה מנקרת גרעינים וזירעונים בחווה, והפרה היתה לוחכת עשב באחו הן היו מכניסות למערכת העיכול שלהם גם אדמה. באדמה זו שוכנים חיידקים טובים שיודעים לייצר

מתיל קובלמין, היום בלול או באבוס אין אדמה ולכן ייצור מתיל קובלמין אצלן מועט מאד. ולכן מוצרים מהחי אינם מספקים לנו את הויטמין החיוני. תוכלו לראות סיכום על כך ביוטיוב שלי.

 

מבחינה ביולוגית האושר שלנו קשור להורמון אושר- סרטונין, כשהרמה של הורמון יורדת מופיע דיכדוך, רוב האנשים הולכים לרופא ואז הוא נותן כדורי קסם- נוגדי דיכאון, שיעלו להם את רמת הורמון האושר הסרטונין. ושלום על ישראל. אז זהו שלא? לאחרונה, אחד המאמרים מתאר שציפרלקס ודומיו השפיעו כמו קבוצת פלצבו-תרופת דמה. המנגנון הביולוגי של הורמון האושר, יותר מורכב, אני יודעת איך לגרום לכמותו שלו לעלות, להספג במקום הנכון,  ובזמן הנכון? לצערי, אין תרופות קסם. תראו מה רוקח מקצועי אומר בעצמו: הכדור נגד דיכאון עובד יותר טוב אם לוקחים אותו בערסל באיים הקריביים.

שהתחתנתי נסענו לירח דבש בקובה. ראיתי שם את הקובנים עד שלא מזמן היה עליהם חרם מארצות הברית, לא היה להם כלום. לא היה להם כלום, אבל הם מאד מאד מאושרים. למעשה הם קיבלו עיטור מטעם ארגון הבריאות העולמי, כיוןן שמערכת הבריאות שלהם מקפידה, על חשיבותה של רפואה מונעת בשמירה על איכות החיים.

בקיצור קובה נראתה כמו ישראל...בשנות ה50, ומה היה לנו בישראל בשנות ה50? כלום, היה לנו צנע, לא היה לנו את השפע שיש לנו היום, לא אכלנו בשר כל יום, אכלנו מה שיש, אבל יכול להיות שהיינו יותר מאושרים??

האבסורד הוא שדווקא היום בתרבות השפע אנחנו מאושרים פחות, אנחנו יכולים לאכול כל מה שנרצה. הכל בהישג יד, הכל מהיר וזמין, אבל ותזכרו את זה… אוכל מהיר מחסל אושר במהירות.

ואני לא מתכוונת רק לג'אנק פוד כי כולם כבר יודעים שזה לא בריא לקנות המברוגר וצ’יפס אני מדברת על אוכל מתועש ומעובד, כשזה נוגע לאושר שלנו זה גם ג׳אנק פוד. כולנו מכירים את זה- קונים כיכר לחם ארוזה בשקית עם תוקף לשבוע , לוקחים כמה פרוסות לשים עליהן גבינה צהובה, (סנדוויץ) או למרוח משהו בקטנה.

 

 

 

אז מה כן? תחזרו לאוכל של סבתא, כל אחד והסבתא שלו. אני וסבתא שלי זל׳ היינו הולכות וקוטפות ריג'לה, צמח תבלין טעים ועשיר באומגה 3 היום תוכלו למצוא אותו בסופרים, בשם המפונפן, רוגלת הגינה. היינו קוטפות עלי חוביזה, וסבתא שלי היתה עושה מזה קציצות, ועלים של סרפדים לתת טעם למרק כפתור. אני חוזרת ואומרת: חיזרו לאוכל של סבתא.

אבל HOLD IT ! לא צריך לרוץ לקנות פרימוסים זוכרים את הטיפים, אז תוציאו עט ויש לכם מקום לכתוב מאחוריי הפלאייר שלי את המסר החשוב הזה: הטיפ הראשון שלי להיום, בדרך אל האושר איכלו כמה שיותר מזון לא מעובד או מתועש : לפניכם מרשם ארבעת הצעדים: 1. פירות וירקות -יש לנו ארץ זבת חלב ודבש וכרטיסי אשראי ,שפע של פירות וירקות , אני שואלת אנשים איזה ירקות אתם אוכלים?.. ולצערי המנה מצטמצמת למלפפון ועגבניה, מה עם סלק, ברוקולי ושומר, רימון, הרימון-הסופר פוד שעד לפני שנה הוא בכלל לא ידע שהוא סופר פוד 2 . קטניות – עדשים, שעועית, חומוס, 3. דגנים מלאים- קינואה, כוסמת, לחם מקמחי שיפון וכוסמין, 4 .מוצרים מהחי במתינות, מי שאוהב בשר בסופי שבוע - תחגגו אותו באירוע חגיגי, כמו פעם. במרשם הזה יש את חומרי הגלם הטובים ביותר לבניית הורמון האושר  - , אהה אתם כבר עושים את זה ועדיין לא מספיק מאושרים? אני יכולה לדבר שעות על גבי שעות, על הסיבות למה זה קורה, אבל הגוף לא ניצב לבדו, וזה מה שמעביר אותנו לחלק השני שמשפיע לנו על רמת האושר - .

משפיעה על ההתנהגות. איך אנחנו מתנהגים כשאנחנו לא מרגישים טוב, שכואב לנו? למי אנחנו הולכים? לרופא? נכון! ואם יש לנו מיחושים בלב איזה רופא אנחנו צריכים ? קרדיולוג נכון, ומיחושים בבטן או במעי? גסטרואנטרולוג נכון ומי שכואב לו התחת לאן הולך? לפרוקטולוג נכון מאד. היום יש רופאים לפי איברים או חלקי גוף וכל אחד רושם תרופה לאיבר אחר אבל אנחנו יחידה אחת.

: מי מאגד את הטיפול ובודק התנגשויות בין התרופות, ההשפעה שלהן על הגוף שהינו יחידה אחת. מי? אני!!!! אבל לא בזה מדובר .

האדם. אבל - המחלקות האלו הוקמו כדי לשרת צורך אחד של יחידה אחת כוללת: הצורך של הארגון, בדיוק כמו בגוף.

 

הטיפ השני שלי להיום, . זוכרים את השיר חשמל זורם בכפות ידייך, מצוין, הוא אמצעי הדמיה למערכת העצבים שלנו דרך מוליכות חשמלית של העור, אז איך זה עובד? פשוט מאוד: מתחברים לאלקטרודות, אל תדאגו זה לא מחשמל- מנהלים שיחה שהגרף יורד אנחנו רגועים, ואז האושר האנרגטי שלנו נוכח וכשמשהו גורם לנו ללחץ אז הגרף עולה.

ואני הבנתי שמילים מציתות נוירונים, וזה הקשר בין הגוף לנפש בדרך מדעית. ביופידבק פותח דלתות של הבנה לתהליכים וקונפלקטים גם אם הם סמויים שקורים אצלכם. בין מחלקה למחלקה, בין עובד לעובד ובין עובדים למנהלים, ובין עובדים לעצמם. כך מגיעים להחלטות טובות יותר, לביצועים טובים יותר, ליחסי צוות משופרים -  כל אלה הופכים ארגונים ליותר מאושרים.

ל: אני מאמינה, שבהרצאתי הסתכלתם על אושר כפי שלא חשבתם עליו בעבר.  על איך אושר קשור לגוף שלנו ומה שאנחנו מכניסים לתוכו.  פרופ' כהנמן חתן פרס נובל לקבלת החלטות וחוקר אושר ותיק, הסיק במחקר שלו שהאושר שלנו תלוי במשפחה ובחברים. אל תשכחו הצחוק המשותף והחוויות החיוביות איתם יביאו להפרשת הורמון האושר, עם ארוחה טובה, צחוק בריא וחיבוק חזק.

אני שמחה להגיד לכם, שהיום שרית גיסתי נראית ככה (פאוזה+ חיוך). היא בריאה, מלאת חיים ומאושרת. אבל לא רק היא. גם אני. במסע שלנו יחד גיליתי כמה משמעותי זה יכול להיות לקחת את הידע המדעי שצברתי ולתרגם אותו לעשיה. על הדרך, הבנתי עוד משהו חשוב-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

צרו עמנו קשר בכדי לשמוע על קורסי הכנה לפרישה שיציידו את העובדים שלכם  בכל הכלים הנחוצים למעבר חלק לגיל הפרישה!